Петролната индустрия вижда споразумението от Париж като шанс за иновации

Петролната индустрия вижда споразумението от Париж относно изменението на климата не като смъртна заплаха, а като шанс за иновации и дори растеж. Това е хитър подход за бизнес, който от години е в „отбранителна“ позиция спрямо въпросите на климата, постоянно отблъсквайки обвиненията, че неговите продукти допринасят за опасното покачване на глобалните температури.

oil-106913_640

Споразумението за намаляване на емисиите, подписано от 195 страни в края на миналата година, би могло да се разглежда като „поражение“ за производителите на изкопаеми горива. Въпреки това ръководители от петролната индустрия дадоха да се разбере, че всъщност мислят за развитие на технологиите за опазване на планетата като за нова възможност за развитие на бизнес. Убеждението им е, че решения като системите за улавяне на въглерод и други технологии могат рязко да намалят негативния ефект от горенето на нефт и природен газ. Това ще доведе до намаляване на емисиите и ще гарантира, че развиващите се икономики имат достъп до евтина енергия.

„Ако можеш да премахнeш всичкия въглероден двуокис от изгарянето на изкопаеми горива, можеш да използваш тези горива колкото искаш,“ каза Робърт Армстронг, директор на „Енергийна инициатива“ при MIT, в интервю по време на форума IHS CERAWeek, което е най-голямото в света събиране на петролни босове. Останалите източници на енергия, включително и възобновяемите технологии, трябва да станат част от изследователския фокус на петролната индустрия. „Въпросът е тези технологии да станат конкурентни на пазара“.

Това би могло да помогне на бизнеса с изкопаеми горива да избегне най-лошия възможен сценарий след Париж 2015: правителствата да принудят компаниите от сектора да преустановят работа.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*