Индия тресна нов данък върху новите коли

Индия въведе допълнителен „зелен“ данък върху продажбите на автомобили. Той трябва да помогне в борбата с високите нива на замърсяване на въздуха и задръстванията. Налогът обаче засегна производителите на автомобили, които се страхуват, че това може да забави крехкото възстановяване на пазара на техните продукти.

В годишния си бюджет министърът на финансите Арун Джайтлей обложи продажбите с такса в размер на до 4% за новите пътнически превозни средства. Данъкът влиза в сила веднага. За някои производители това е убийствен удар, след като неотдавна Върховният съд временно забрани продажбата на големи дизелови автомобили в Делхи, един от най-замърсените градове в света.

exhaust_pipes (1)

По-конкретно, в бюджета се въведе 1% данък върху автомобилите, които са с по-малко от четири метра дължина и с двигатели, по-малки от 1200 куб. см, работещи с бензин, втечнен нефтен газ или сгъстен природен газ. Малките дизелови автомобили с дължина под 4 метра и двигатели под 1500 куб.см. ще се облагат с 2,5 на сто, а по-големите дизелови превозни средства – с 4%.

Очаква се данъкът да генерира 30 милиарда рупии ($439 млн.) приходи за правителството. Анализаторите от индустрията коментираха, че парите се използват, за да се намали броят на автомобилите с по-стара задвижваща технология и повече вредни емисии, както и за да се стимулира производството на хибридни и изцяло електрически автомобили, „това ще са добре похарчени пари и добре платен данък“.

 

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

1 коментар

  1. Четейки заглавието на тази статия имам усещането , че чета жълта преса. Изразът “ тресна“ едва ли е
    подходящ за уважаван сайт.
    Да не би някой журналист от булеварден вестник да е започнал работа ?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*