Виктория, най-красивият водопад в света, стихна заради суша

Туристите, вторачени в най-красивия водопад на Земята – Виктория – днес вече не могат да се насладят на прелестта на природния феномен, което се дължи на необичайно тежката суша в региона. Водите на река Замбези са спаднали до най-ниското си нови от 30 години насам. Разположен на реката, точно „на ръба“ между Замбия от Зимбабве, водопадът винаги е изумявал посетителите с грохота на колосалното количество вода, което се изсипва от височина 108 метра по дължина на същински каньон, който пък се разтяга на 1700 метра.

victoria-falls-605911_960_720

„По това време на годината обичайно не бихте могли да ме чуете изобщо какво говоря – заради оглушителния рев на реката“, каза метният екскурзовод Патрик Сакала. Той показва големи части скала, които „прорязват“ водопада, а обичайно са покрити от изливащата се вода.

„Обичайно не бихте могли да видите тези скали. Не бихте могли да видите и другите неща наоколо заради студената водна пара, която се издига от водопада“, казва той. Става дума за облаци от ситни водни пръски, които се издигат във въздуха заради разбиването на водата от такава височина. В ясно време тази водна мъгла пречупва слънчевите лъчи и образуващата се дъга „ходи“ заедно с посетителите на водопада.

Намиращото се по-долу по течението на реката езеро Кариба е пълно само на 12%. Обичайно по това време на годината то е пълно на около 53%. Това е най-голямият язовир, правен от хората. Кариба е източник на вода за ВЕЦ, която осигурява ток за Зимбабве и Замбия. Заради ниските води на реката прекъсването на електрозахнранването в двете страни е ежедневие.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

2 коментара

  1. Това са пълни глупости!!!! Той никога не е присъхвал! Даже когато е побликувана тази статия е валяло проливни дъждове по това време! Инфо. от очевидец по това време!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*