Нов вид соларни клетки са леки като сапунен балон

Представете си слънчеви клетки толкова тънки, гъвкави и леки, че да биха могли да се поставят върху почти всякакви материали или повърхности – включително и вашата шапка, тениска или смартфон, та даже и лист хартия или хелиев балон.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт вече са доказали същетсвуването на точно такава технология: най-тънките, най-леките соларни клетки, произвеждани някога.

MIT-Ultrathin-Solar_0
За да демонстрират колко лека и тънка е новата соларна клетка, която са разработили, учените от MIT са поставили клетка върху сапунен балон, без той да се пукне. Снимка: Джоел Джийн и Ана Ошеров за MIT

Въпреки, че може да са нужни години, за да се превърне една такава технология от лабораторен експеримент в комерсиален продукт, проведените тестове показват, че наистина става дума за нов подход за производство на слънчеви клетки, които могат да помогнат за електрозахранване на следващото поколение преносими електронни устройства.

Ключът към новия подход е в направата на слънчева клетка, субстрата, който я поддържа, както и защитно й покритие, което я предпазва от въздействията на околната среда – едновременно в един-единствен процес. Основата се прави на момента и не се налага да се обработва, почиства или извежда от вакуумната камера по време на производство. По този начин се елиминира излагането на прах или други замърсители, които биха могли да намалят производителността на клетката.

В този първоначален експеримент за доказване на концепцията екипът учени е използвал често използван гъвкав полимер, наречен парилен, като за субстрата, така и за покритието. Използван е и органичен материал, наречен DBP, като основен слой, поглъща светлината.

Целият процес се извършва наведнъж във вакуумна камера при стайна температура и без използването на каквито и да било разтворители, за разлика от конвенционалните схеми на производство на слънчеви клетки, които изискват високи температури и тежки химикали. В този случай субстратът и соларната клетка се „отглеждат“ чрез добре познат процес на отлагане на изпарения.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*