Мистерията на масовото колоездене в Токио

В Токио 14 процента от всички пътувания се извършват с велосипед – всеки един ден – при всичко на всичко 10 километра велосипедни алеи. Звучи ли изумително?

Един кратък филм на автора Байрън Кид разказва за интересното явление. Каква е тайната? Тротоарите! Това е шега, разбира се, но…. само наполовина.

Успехът на колоезденето в Токио категорично не е въпрос на инфраструктура, смята Кид. Отчасти това е свързано с възможността да се кара колело по тротоарите. Но има и нещо друго.

tokyo.jpg.662x0_q70_crop-scale
Streetflim/Vimeo

Всички в Токио карат колело. „Това не е просто спорт за богатите хора. Това не е спорт, където ще трябва да си купиш каска и специални дрехи и не е нужно да имаш скъп велосипед. Всеки кара колело – в ежедневно облекло. Те не карат велосипед, за да спортуват, не карат велосипед, за да спасяват околната среда – те просто карат велосипед, защото има смисъл“.

Компактните квартали с малки улици правят притежаването на автомобил изключително скъпо. Да имаш кола е прекалено скъпо и неудобно, затова колоезденето в Токио е масово.

При наличието на толкова малко вело-инфраструктура обаче велосипедистите имат нужда от пространство за движение. Оказва се, че им е разрешено да карат и по тротоарите – сценарий, който поражда у нас представи за всякакви инциденти, но при японците изглежда някак си работи хармонично. „Изборът е да се бият с автомобилите или се возят с пешеходците“, казва Кид. От това, което може да се види във видеото, практиката изглежда като относително спокойна „връзка“.

Другият фактор, който навярно е в основата на успеха на колоезденето в Токио, е духът на „Гаман“. Това е една нагласа, типична за японската култура. „Гаман“ е понятие от Дзен-Будизма и означава „да издържиш на това, което изглежда непоносимо, с търпение и достойнство“. Кид описва явлението като нагласа за смирено изпълнение на задачите. „Може навън да вали, но това няма значение, те просто се качват на велосипедите си…. Така са възпитани – да имат силите да издържат. Няма значение дали си пешеходец, колоездач или водач на някакво превозно средство, ние всички имаме работа да вършим и просто трябва да я свършим“.

The Gaman Spirit: Why Cycling Works in Tokyo from STREETFILMS on Vimeo.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*