Сушата в Африка заплашва с глад 16 милиона души

Глад застрашава близо 16 милиона души в Южна Африка заради продължителната суша в региона и силното влияние на последиците от климатичното явление Ел Ниньо. Това обяви в доклад Световната програма по прехраната на ООН (WFP), цитирана от ТАСС.

drought

Влиянието на Ел Ниньо толкова се е засилило, че има опасност от извънредно положение в региона, за борба с която ще бъдат необходими координираните усилия на много страни, се посочва в документа.

През януари тази година организацията оцени на 14 милиона души броя на хората в Южна Африка, които са застрашени от глад. Тогава тя предупреди, че през 2016 г. на практика е пропуснато благоприятното време за засаждане на културите.

Заради недостатъчните валежи миналата година най-силно пострадаха Малави, където от глад са застрашени 2,8 милиона души, Мадагаскар (около 1,9 милиона души) и Зимбабве (1,5 милиона души). Последната страна е дом на най-красивия водопад в света Виктория, стихнал заради сушата и намаляването на дебита на река Замбези.

В Лесото през декември правителството обяви извънредно положение заради сушата. От недостиг на храни в страната страдат 650 000 души, което е близо една трета от населението. Тревожна е и ситуацията в Ангола, Мозамбик и Свазиленд.

От: БТА

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*