Китай определи таван за потреблението на енергия до 2020 г.

Китай си постави за задача да удържи потреблението на енергия в рамките на 5 милиарда тона въглищен еквивалент до 2020 г., Това предвижда петгодишен енергиен план, публикуван в събота. Решението е първият случай, в които страната, втората по големина икономика в света, си определя подобна цел.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Китай отдавна обмисля таван за енергийната консумация в опит за подобряване на производствената ефективност, справяне със смога в големите градове и контрол на емисиите на парникови газове, които са най-високите в света. Пекин настоява също и за структурни реформи за отделяне на икономическия растеж от потреблението на енергия.

„Енергийна консумация ще бъде по-малко от 5 милиарда тона, ако структурното пренастройване на Китай върви гладко“, заяви Кси Фън Минг, експерт по въглеродни емисии в Китайската академия на науките. Планираното пускане на схема за търговия с въглеродни емисии през следващата година би трябвало да обллекчи този процес.

Въпреки това, предвид ръст на търсенето на енергия, който се забавя значително, и заложените цели за увеличаване на енергийната ефективност в Китай, може се окаже, че заложените целеви цифри могат да се понижат допълнително.

Цифрата от 5 милиарда е изчислена на база комбинация от прогнозите за икономическия растеж в Китай – около 6,5% за периода 2016-2020 г. – с целта за намаляване на енергийната интензивност в страната 15 процента за същия период, обясни Янг Фукянг, старши съветник в амриканския мозъчен тръст „Natural Resources Defense Council“. „Въз основа на моя опит бих казал, че плановете на правителството са консервативни,“ каза Фукянг. „Възможно е да се постигне по-висок процент, около 18%, при намаляването на енергийната интензивност, а това означава, че потреблението на енергия може да остане на ниво около 4,8 милиарда тона“.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*