До 2050 г. в морето ще има повече пластмаса, отколкото риба

Много пластмаса има в световните океани! Тя се натрупва на големи плаващи „петна“, които се носят по повърхността на океаните, носени от водните течения. Изплува по градските плажове и отдалечените острови, блъскана от вълните и транспортирана на невероятни разстояния. Накрая „акостира“, нежелана, отново на земята. Озовава се в стомаха на повече от половината морски костенурки и морски птици.

discs-859399_960_720

Количеството пластмаси в световния океан днес обаче бледнее пред обема, който ще се оформи към средата на века, според ново изследване, публикувано във връзка със Световния икономически форум.

Ако продължим да произвеждаме пластмаси при сегашните темпове, все така без да ги събираме и преработваме правилно, пластмасата в океана ще надхвърли количеството на рибата. Това ще стане около 2050 г.

В световен мащаб използването на пластмаса се е увеличило 20 пъти в последните 50 години. Очаква се то да се удвои отново в следващите 20 години. До 2050 г. ще произвеждаме над три пъти повече пластмасови вещи в сравнение с 2014.

straws-1111451_960_720

В същото време твърде малко се случва по отношение събирането и рециклирането на тези вещи. Около една трета от всички произведени пластмаси „прескачат“ системите за събиране, озовавайки се плаващи в морето или в стомаха на някоя нищо неподозираща птица. Количеството се равнява на около 8 милиона метрични тона годишно.

Докладът бе публикуван ден преди началото на лъскавата годишната среща, организирана от Световния икономически форум за дискусии по темите на световната икономика. Тази година срещата в Давос, Швейцария, е съсредоточена върху това, което се назовава „четвърта индустриална революция“ – бума във високотехнологичните области като роботиката и биотехнологиите.

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*