Изменението на климата вещае допълнителни 500 000 смъртни случая през 2050 г.

Изменението на климата може значително да измени диетата на хората по света, което ще доведе до повече от половин милион допълнителни смъртни случая през 2050 г. заради заболявания като инсулт, рак и сърдечно-съдови проблеми, съобщиха експерти.

Екстремните климатични условия като наводнения и горещи вълни опустошават реколтата и намаляват добивите. Така прогнозното увеличение в наличието на храна може да бъде намалено с една трета до 2050 г., според проучването, публикувано в медицинското списание „Lancet“.

vegetables-573958_960_720

Това ще доведе до намаляване на енергийната стойност на храните средно с 99 калории, които са на разположение на човек на ден. Промяната ще повлияе на композицията на диетата и телесното тегло на хората по света.

Изменението на климата може да доведе и до намаляване с 4% на консумацията на плодове и зеленчуци, наред с 0,7% спад в обема на консумираното червено месо. Намалената консумация на плодове и зеленчуци може причини два пъти повече смъртни случаи заради недохранване към 2050 г., казва анализът.

„Дори и минимални намаления на наличието на храна за един човек могат да доведат до промени в енергийното съдържание и композицията на диетата, а тези промени могат да имат тежки последици за здравето“, посочва водещият автор на проучването Марко Спрингман от Университета в Оксфорд.

fruits-896070_960_720

Това може да доведе до около 529 000 допълнителни смъртни случая през 2050 г. – в сравнение с бъдеще без изменение на климата, при което увеличението на наличността на хранителни ресурси би могло да предотврати 1,9 млн. смъртни случая.

До известна степен въпросното изменение на диетата може да има и положителни последици, най-вече от гледна точка на намаляването на затлъстяването. В тази сфера могат да бъдат намалени около 260 000 смъртни случая заради по-малката наличност на калории, се казва в изследването. Това обаче не бива да е успокоение и не може да компенсира огромния брой смъртни случаи заради недохранване.

Общностите с ниски и средни доходи в Западните тихоокеански региони и Югоизточна Азия вероятно ще бъдат най-потърпевши. Особено ще пострадат Китай и Индия. В Европа най-тежко ще е положението в Гърция и Италия.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*