В Силистра скочиха срещу сеч на чинари заради ремонт в центъра

Проект за рехабилитация на една от централните улици в Силистра предвижда изсичането на над 80 чинара на възраст между 50 и 60 години, съобщи „Силистра сега“. Хората в града не са съгласни и вече има организирана подписка в защита на дърветата. В ход е и онлайн-петиция. Създадена и е група в социалните мрежи.

leaves-10706_960_720

В първия ден на месеца дърветата бяха накичени с мартеници и с табели, носещи еднакви по смисъл послания – „Дишаш чрез мен“. Аргументите на общината за сечта са, че корените на чинарите нарушават целостта на тротоарните площи, а височината им не е подходяща за градска среда.

„За да не пречат на сградите техните корони не са оформени както трябва. Те са много високи – над 30 м. Има скелетни клони с височина от 15-20 м, а един такъв скелетен клон тежи един тон…“ коментира Емил Гойчев, зам.-кмет “Устройство на територията” в община Силистра, пред местната медия. „Ако не ги премахнем, преди да се извърши ремонта, ще трябва след това – и тогава ще ни питат, защо тогава не сме ги махнали. Бих помолил хората от тази група да дойдат и да обсъдим заедно как да решим въпроса с чинарите, не само така, че да ги запазим, но да запазим и хората, и сградите край тях.”

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*