Учени правят ключова стъпка в реакцията по разделяне на вода

Ако учените успеят да намерят начин евтино и лесно да се разделя водата на молекулярните й части, това би осигурило на човечеството неограничен достъп до чист и възобновяем енергиен източник – водородното „гориво“. При своето „горене“ с кислород, водородът не произвежда нищо вредно, но отделя много енергия.

На теория е лесно да се произвежда водородно „гориво“ – просто се взима вода и се прокарва електрически ток през нея, за да се раздели на съставните си вещества – водород и кислород. На практика не е толкова просто. Големият проблем е, че този процес използва твърде много електроенергия.

water-Abstrakte Aufnahme eines Bonsai Baumes_by_FlorianBerger-600-522

Сега изследователи от техническия институт Technion в Израел са успели да реализират една от двете стъпки в този процес, известна като редукция, при 100% ефективност. Това постижение чупи предишния рекорд от 60% ефективност. Пробивът означава, че всичката енергия, вкарана в реакцията, излиза „от другата страна“. Новината предполага, че първата стъпка от процеса по разделяне на водата – окисляването – може да се подобри и добиването на водород може да стане жизнеспособна алтерантива за нулево-емисийно „гориво“ за нашите превозни средства, домове, електронни устройства.

Процесът се захранва изцяло от светлина. За целта са използвани нано-пръчици като катализатори на реакцията. При повечето химически реакции, за които се учи в училище, катализаторите са химикали, но тук са приложени малки пръчици с дължина 50 нанометра, известни като „фотокатализатори“. Те работят чрез усвояването на фотони от светлината, а след това освобождават електрони, за да помогнат за разделянето на водата на водород и кислород, обясняват учените.

„Нашата работа показва, че е възможно да се постигне перфектна, 100-процентова ефективност на производството на водород чрез фотони в рамките на спектъра на видимата светлина, чрез фотокаталитична реакция“, казва ръководителят на изследването Лила Амирав от Technion – Израелския технологичен институт. „Тези резултати надминават предишните показатели…, и оставят малко място за подобрение за тази конкретна половина от реакцията … Потенциалът тук е реален“.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*