Нанотехнологии станаха основа на евтини, по-добри водни филтри

Изследователи са разработили нано-мембрани за пречистване на вода, които биха могли да премахват замърсителите от животворната течност по-бързо и по-евтино от досегашните методи.

Водните филтри са изработени от нано-мембрани, съставени от слоеве графен – въглеродни пластини, 100 000 пъти по-тънки от човешки косъм, обяснява Баоксиа Ми – доцент по екологично инженерство в Университета на Калифорния, Бъркли.

water

„Направихме ги от графит, също като материала, който използваме за моливите, например, който е е евтин и изобилен…., а процесът, който използваме, за да направим от графита на графен…, е всъщност доста мащабируем“, добавя Ми. Под „мащабируем“ Ми има предвид, че мембраните биха могли да се адаптират за филтриране на вода при домакински смесители, както и при големи системи, използвани за обработка на отпадъчни води в промишлен мащаб.

Нано-мембраните са като лабиринт за водни молекули. Водата навлиза в лабиринта и преминава през поредица от слоеве, разработени за отстраняване на различни видове замърсители.

Друго предимство на графеновите нано-филтри е скоростта, с която водата може да преминава през тях. Ми казва, че течността може да преминава пет пъти по-бързо в сравнение с конвенционалните филтри – благодарение на уникалните свойства на мембраните на въглеродна основа.

Сега изследователите вече са се заели с „фината настройка“ на разработените от тях филтри. Те се надяват, че работата им в лабораторията в крайна сметка ще доведе до създаването на реални решения за нарастващите проблеми с достъпа до чиста питейна вода по света, особено в развиващите се страни.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*