Технологиите щели да смекчат въздействието върху околната среда от трета писта на Хийтроу

Въздействието върху околната среда от изграждане на допълнителна самолетна писта на някое от летищата Хийтроу или Гетуик в Лондон ще се компенсира от подобряването на технологиите, обяви нов доклад на Независимата комисия по транспорт (ITC). Анализът е изготвен от учени и авиационни експерти. Той твърди, че нарастването на шума, емисиите на въглероден диоксид и азотен оксид, произтичащи от разширяването на някое от двете летища, ще бъде намалено благодарение на бъдещите постижения в развитието на технологиите.

aircraft-1023968_960_720

Например, според доклада, увеличението на въглеродните емисии вероятно ще бъде ограничено благодарение на напредъка на самолетните техники за горивна ефективност. Прогнозата е, че новите технологии ще осигуряват средно по 1,6 процента годишно подобрение в разхода на гориво.

Докладът твърди още, че проблемът с въглеродните емисии е глобален проблем и не може да бъде напълно решен от Великобритания чрез ограничаване на собствената й свързаност със света.

Въздействието на въздухоплаването върху околната среда не бива да се използва като основание за спиране на развитието, настоява д-р Стивън Хики, председател на авиационната индустрия в работната група, изготвила анализа. „Без значение дали става дума за разширяване на Хийтроу или на Гетуик, изследването …. показва, че проблемите на устойчивостта не бива да пречат на Великобритания да реализира големите ползи, които свързаността със света ще й осигуряват“.

„Резултатите показват, че шумът и въздействието върху качеството на въздуха могат да бъдат намалени, като се има предвид правилната комбинация от оперативни, политически и технологични мерки“, добави Хики. Той напомня, че подобренията на технологиите за намаляване на въглеродните емисии се случват постоянно, година след година.

Дългоочакваното решение на британското правителство за това дали да се изгради трета писта на летище Хийтроу беше отложено миналата година. Тогава Екологичният одитен комитет проведе проучване, според което властите не бива да дават зелена светлина за проекта без повече доказателства за екологичното въздействие на проекта.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*