Европейски столици се обединяват за развитие на „кръговата икономика“

Градовете Амстердам, Копенхаген и Лондон стартираха съвместна инициатива, в рамките на която ще работят заедно по пилотни проекти за развитие на т. нар. кръгова икономика. Целта е да се ограничат нивата на отпадъците, като същевременно се оползотворяват максимално добре наличните ресурси. Организации от трита града ще работят заедно за споделяне информация от редица пилотни проекти.

hands-952510_960_720-600

Първоначално партньорството предвижда агенции от трите града да разработят заедно проект за подобряване на улавянето на пластмасови отпадъци. Надеждата за бъдещето е, че съвместната работа ще се разгърне и ще обхване и други проекти за кръгова икономика от други европейски столици, които имат интерес да се присъединят.

„Лондон, Амстердам и Копенхаген са в челните редици на развитието на кръговата икономика и това партньорство ще спомогне за развитието на устойчиви проекти, които да подпомогнат зелената икономика в столицата ни“, коментира Матю Пенчарз, заместник-кмет на Лондон по околната среда и енергетиката. Партньорството ще стъпи върху вече съществуващия опит на Амстердам като град на кръговата икономика, посочи пък Абделухеб Чохо, зам.-кметът на Амстердам, отговорен за устойчивостта на знаковия град. Днес пред градските власти стои задачата да накарат обществото да преосмисли начина си на живот в тези гъсто населени общности, посочи пък Мортен Кабел, зам.-кмет, отговорен за техническите и екологичните дейности, в Копенхаген. „Устойчивостта и зелената икономика са ключови думи за еволюцията в Копенхаген и аз съм сигурен, че сътрудничеството с Лондон и Амстердам ще бъде гаранция за напредъка на кръговата икономика“, каза той.

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*