Новата надежда за вятърна енергия: витла, дълги колкото две игрища

Вдъхновени от начина, по който палмовите дървета се извиват при силен вятър, група изследователи от Университета на Вирджиния и Националната лаборатория Сандия са се заели да разработят изключително дълго витло за вятърна турбина, което ще направи възможно да изграждането на 50-мегаватови турбини. Витлата, проектирани по проект, финансиран от програмата ARPA-E на американското Министерство на енергетика, ще бъдат с дължина 200 метра. Това е 2,5 пъти дължината на най-дългите витла, достъпни на пазара днес.

palm-trees-1149093_960_720

През последните години производството на вятърна енергия се насочва все повече и повече към дългите витла. Причината е в икономиите от мащаба: колкото по-голям е диаметърът на ротора (кръговата зона, покривана от витлата на турбината), толкова повече мощност има единична вятърна кула. Ако може кулите и витлата да се изграждат при ниски разходи, цената на електроенергията от вятър ще намалява с нарастването на дължината на витата.

Супервитлата на учените от Сандия са базирани на концепция, разработена от Ерик Лот – професор по механичен и авиокосмически инженеринг в Университета на Вирджиния. Те имат серия от пръстени по цялата си дължина. Това ще им позволи да се сгъват според силата на вятъра. Разположени по посока на вятъра (за разлика от конвенционалните витла, които са срещу посоката на вятъра), тези витла ще се събират подобно на пръстите на граблива птица при екстремни ветрови условия. Това ще намали натиска върху турбината при екстремно време. При оптимални метеорологични условия ще се разгъват в цялата си дължина.

Витла от този вид биха били особено подходящи за офшорни инсталации в зони с чести ураганни ветрове.

„Това, което предлагаме да се направи, е много далеч отвъд сегашните проекти и много висок риск“, казва Тод Грифит, технически ръководител на Програмата за офшорна вятърна енергия в „Сандия“.

Предизвикателство за новия вид вятърни турбини би било издигането на свръх-високите кули за подобни мощни системи. За момента няма достатъчно високи кранове за изграждането на подобни съоръжения. Някои фирми като Keystone Tower Systems, младо предприятие от Колорадо, разработват алтернативи като например мобилна фабрика за стоманени листове, които се усукват на спирала и така издигат кула на мястото на турбината. Има и технология за „катерещи се“ кранове, при която машините се издигат върху самата постройка, която строят.

 

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*