Самоподдържаща се кула внася градското земеделие в сърцето на Хонг Конг

Хонг Конг е едно от най-гъсто населените места в света. В резултат на това зелените площи са „натикани в ъгъла“. Въпреки недостига на недвижими имоти, лондонското студио Уестън Уилямсън все още вярва, че внасянето на зеленина и дори на градско земеделие в сърцето на Хонг Конг е напълно възможно. Архитектурната фирма наскоро разкри проекта си за кулата „Arcology“ – предложение за самоподдържащ се вертикален квартал, който осигурява микс от жилищни, търговски и земеделски площи.

Arcology-Tower-by-Weston-Williamson-2-1020x610

Проектът е замислен за района на пристанището Виктория. Тройната кула би трябвало да се издигне върху предложената високоскоростна железопътна линия, която ще свързва града с Гуанджоу. Архитектите са нарекли проекта „Целуващите се кули“ заради начина, по който високите тела се пречупват навътре и „докосват“ между 21-вия и 25-ия си етаж, създавайки основните обществени пространства в градата и позволявайки достъп нагоре до всяка от трите кули. Огромен озеленен правоъгълник стои в основата на сградите и предлага така жадуваната зелениана на първо ниво.

Arcology-Tower-by-Weston-Williamson-4-1020x610

С площ от 250 000 квадратни метра, големите сгради имат три основни области: офиси и бизнес площи на по-ниските нива; земеделска площ на междинното ниво; жилищни апартаменти на горните етажи. Остъклена фасада и плитки подови плочи увеличават максимално естествената дневна светлина – изключително важен фактор за успеха на земеделските тераси. Небостъргачът ще черпи енергия от геотермални кладенци. Дъждовната вода и сивата вода ще бъдат събирани и рециклирани.

Arcology-Tower-by-Weston-Williamson-5-1020x610  Arcology-Tower-by-Weston-Williamson-3-1020x610 Arcology-Tower-by-Weston-Williamson-1-1020x610

Arcology-Tower-by-Weston-Williamson-6-1020x610

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*