„Изгубен в Париж“ – жива зелена къща е изцяло покрита с растителност

Зелен покрив ли да бъде, или вертикална градина? Тази дилема навярно е стояла, само за известно време, пред собственика на една къща в Париж, който най-накрая е решил да съчетае и двете. Така се зародила къщата „Изгубен в Париж“ – проект на R & Sie Architects.

lostinparis

Домът е създаден за една „градска вещица“, която подхранва зеления си дом чрез 300 шушулки от саморъчно издухано стъкло. Хранителна „отвара“ от уловена дъждовна вода и хранителни вещества подхранва растенията, предимно папрати, чрез капкова система – капка по капка през цялата година. Така се оказва, че растенията по къщата са изцяло хидропонни и напълно поглъщат гбетонната повърхност от всички страни. Одеялото от папрати предпазва къщата от въздействието на околната среда и регулира температурата вътре, добавяйки зеленина и чувство за свежест в квартала.

Изграден за 5 години, този дом за четирима винаги привлича внимание. Архитект Франсоа Рош го обяснява като „игра на привличане и отблъскване“, където минувачите могат да се вдъхновят от гледката или пък да се уплашат от нея, и – разбира се – да се притеснят от задаващата се „градски вещица“.

lostinparis5 lostinparis4 lostinparis3 lostinparis2

 

Снимки: R&Sie Architects

 


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

 

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*