Цената на ядрената енергия 30 години след Чернобил и 5 години след Фукушима

Ядрените катастрофи в Чернобил и Фукушима продължават да имат сериозно влияние върху всекидневния живот на милиони хора. Това показва нов доклад на „Грийнпийс”, озаглавен „Ядрени белези: дълготрайното наследство на Чернобил и Фукушима”. Научните данни в него са обединени с разкази на очевидци и конкретни данни от мониторинга на радиацията, извършен от „Грийнпийс” в Япония, Украйна и Русия.

nuclear-power-598820_1280

„За общностите във Фукушима краят на това бедствие не се вижда – близо 100 000 души не са се завърнали по домовете си, а много от тях няма и да могат да се завърнат”- каза Юничи Сато, изпълнителен директор на „Грийнпийс”-Япония. „Ядрената индустрия и правителствата по света разпространяват мита, че хората могат да се завърнат към обичайния си живот след ядрена авария. Но реалността показва, че това е политическа реторика, а не факт.”

Правителствата намаляват защитните мерки срещу радиацията и в Япония, и в страните, които се намират в близост до Чернобил. Програмите за мониторинг на околната среда и на храната около Чернобил са съкратени. В Япония правителството иска мнозинството от евакуираните хора да се завърнат по домовете си до 2017 г., дори и ако районите са все още замърсени.

„Грийнпийс” призовава правителствата да продължават да осигуряват адекватна финансова подкрепа на оцелелите от Чернобил и Фукушима.

Измерването на радиацията откри, че горите около Чернобил и Фукушима са се превърнали в хранилища на радиоактивно замърсяване. Тези радиоактивни гори поставят общностите, намиращи се в близост на риск от излагане на радиация или повторно замърсяване.

Сериозни здравни последици са наблюдавани в засегнатите общности и на двете места. В замърсените зони около Чернобил нивата на смъртност са по-високи, раждаемостта е по-ниска, раковите заболявания са нарастнали, а психичните проблеми са широко разпространени. Във Фукушима се наблюдава нарастване на случаите на рак на щитовидната жлеза при децата, който не може да бъде напълно обяснен. Една трета от майките, живеещи в близост до реакторите страдат от депресия.

„Милиони животи се промениха след Фукушима и Чернобил. Не бива да забравяме огромното страдание тези катастрофи продължават да причиняват. Трябва спешно да прекратим използването на ядрена енергия и да преминем на чисти и безопасни енергийни алтернативи.”

5 години след Фукушима около 100 000 души все още не са се върнали по домовете си.

30 години след Чернобил около 5 милиона души живеят в замърсени с радиация райони.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*