Изкуствени влажни зони пречистват вода и пазят от наводнения

Природните ресурси могат да помогнат в справянето – по устойчив начин – с наводненията и покачването на глобалните температури, вместо изкуствени системи от тръби, помпи и канавки. Тези „природно-базирани решения“ се основават на леки промени в местната околна среда с цел осигуряване на природосъобразно решение на проблемите с наводненията.

moor-901663_960_720

„Това не е просто опит да направим околната среда такава, че да изглежда красива“, казва д-р Лорънс Карвальо от Групата по екология на сладководните басейни при ЕК. Той дава за пример зоната Горла Маджоре в Северна Италия, където изкуствена влажна зона край реката Олона помага на местните хора да се справят с наводненията.

Проблемът

Ако нищо не се прави за намаляване на емисиите на парникови газове, глобална морското равнище ще се увеличи с 0,82 метра до края на века. Това би имало драматични последици, защото ще означава по-силни бури, по-високи температури и по-чести наводнения, на свой ред изострящи проблемите с ерозията.

Проектът на ЕС за изкуствените влажни зони помага за справянето с този проблем чрез природно-базирани решения, естествени средства за задържане на водата и въвеждане на зелена инфраструктура.

Терен на някогашно тополово насаждение, днес Горла Маджоре се простира на 3 хектара и е трансформирана в съчетание от воден парк и влажна зона. Тя служи като място за съхранение на дъждовна вода и средство за регулиране на водния отток на реката. Новата тръстика екосистема, която е въведена, може да пречиства водата за местно използване за напояване на земята.

Д-р Карлвалхо от проекта OpenNESS, финансиран от ЕС и търсещ начин да разпространи идеята за екосистемните услуги, казва, че блатото прави нещо много повече от това просто да контролира водите при наводнения.

Възможности и сложности

Докато предлага същите нива на контрол на наводненията като обикновените системи за превенция от наводнения, водният парк помага и за контрола на замърсяването, осигурявайки дом за дивия живот и предлагайки пространство за отдих за общността.

„Можете да имате водни паркове, можете да имате горски зони… можете да съчетаете всякакви мерки, използвайки природния капитал, оползотворявайки екосистемните услуги, за да се създавате стойност на различни нива,“ казва Мари Ван Дреумел от Министерството на инфраструктурата и околната среда в Дания, партньор по проекта. Идеята е екосистемата да се използва по такъв начин, че да създава стойност и за обществото, и за околната среда.

За да се стигне дотам обаче трябва да се отговори на много различни въпроси. Всички проблеми трябва да бъдат разрешени едновременно. „Трябва да се вземат под внимание множество въпроси съвсем едновременно“, обяснява евродепутатът Сирпа Пьетканьен. „А това означава интердисциплинарна научна работа. Не бихте могли да очертаете цялостната картина от този сложен пъзел, без да имате всички парченца“.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*