Слънчево фотоволтаично фолио се развива като чердже

Системите за слънчева енергия стават все по-лесни за инсталиране благодарение на иновациите в технологиите. Най-новата от тях се нарича „развиващият се масив“. Джон Хингли и неговият екип от компанията за възобновяема енергия „Renovagen“ са проектирали PV система, която се развива като килимче. Този гъвкав и лесен за транспортиране модул има възможността да „доведе“ алтернативната енергия на места, за които досега това е изглеждало невъзможно.

Roll-array-solar-photovoltaics-1020x610 Renovagen-Roll

„Развиващият се масив“ лесно може да се достави до всяко отдалечено място с лек автомобил (евентуално 4×4). След това фолиото привързва към задната част на колата и се изтегля от макарата, при което модулът се развива буквално като чердже – за секунди. На своя уебсайт Renovagen твърди, че тези панели са в състояние да генерират до 100 KWP – 10 пъти повече енергия, отколкото други лесно транспортируеми слънчеви панели, достъпни на пазара днес.

Rollarray-1020x610Rollarray-Renovagen-1020x610

Според Renovagen, стандартните твърди соларни модули изискват 22 часа на човешка работа, за да се инсталират. През това време тънките, гъвкави листове могат да се въведат в употреба само за 2 минути. След като се разгънат на земята, панелите могат да бъдат закрепени, за да издържат на силни ветрове. След само пет минути на настройване с помощта на двама души, „панелите“ са готови за генериране на слънчева енергия. В основата на системата пък е прикрепена комбинация от батерии и инвертори.

Тази гениална разработка е подходяща за големи площи с приблизително равен терен, например отдалечени лагери или военни бази. Те имат способността да осигурят енергия незабавно за области, засегнати от природни бедствия.

„Това е нещо като микрогрид в кутия,“ разказва Хингли пред Гардиън. „“Има си всички компоненти, интегрирани вътре, така че може да работи като 24-часов микрогрид“.

В момента Renovagen търси обществено финансиране за своя хитър проект.

Renovagen-Diagram Renovagen-Air-Pallet-1020x610

Снимки: Renovagen


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*