Екотухли се изработват от пясък, бактерии и урея

Архитектката насред пясъците - една от основните суровини за изобретените от нея еко-тухли.

Изглежда че това, което изхвърляме в тоалетната, когато ходим по малка нужда, и по-конкретно една негова съставка – уреята – се превръща в една от най-полезните съставки на много продукти. Освен че е добър източник на водород и важен съставен елемент на батерии, уреята се използва и за направата на тухли.

Архитект Досиер насред пясъците - една от основните суровини за изобретените от нея еко-тухли.

Архитектът Джиджър Крийг Досиер е проектирал начин за направата на тухли, използвайки пясък, бактерии, калциев хлорид и урея – все елементи, които са лесни за набавяне и евтини. Категоричен е, че това е много по-добър метод от традиционното правене на тухли, което консумира страшно много енергия и на практика замърсява околната среда много повече от авио-транспорта по света: 400 дървета трябва да бъдат изгорени за изпичането на 25 хиляди тухли.

Новите тухли на архитект Досиер се създават посредством верижна химическа реакция – микробно-индуцирано калцитно утаяване. След като се смесят всичките съставки, бактериите служат за „лепило“, което свързва пясъчните частици. Така се създава тухла, здрава като традиционната печена червена тухла, с тази разлика, че тази не се нуждае от изпичане, за да постигне същата здравина.

Ако в строителството започнат да се използват новият вид тухли, това ще спести на природата 800 милиона тона въглероден двуокис годишно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*