Американският соларен пазар ще се удвои през 2016 г.

Соларният пазар в САЩ ще нарасне с „потресаващите“ 119 на сто тази година, тъй като разходите за технологиите постоянно спадат, а данъчните облекчения насърчават развитието. Това прогнозира анализаторската компания GTM Research.

Очаква се соларният пазар в САЩ да добави цели 16GW нови производствени мощности. С това развитието на този ВЕИ сегмент ще надмине рекорда си от 7.3GW, постигнат през 2015 г.

PV_Pixabay

Прогнозата бе публикувана в доклада „US Solar Market Insight“ на GTM Research и Асоциацията на соларните енергийни индустрии SEIA.

В доклада се казва, че „потресаващият“ ръст от 119% ще бъде резултат от развитието на проекти от комунален мащаб, които ще представляват близо три четвърти от всички инсталирани мощности през тази година. Очаква се обаче и жилищните инсталации да се радват на силен ръст, както и тези върху търговски сгради. В някой от идните месеци ще се случи и едномилионната слънчева инсталация в САЩ.

Това бурно развитие ще означава „стотици нови добре платени работни места“, които ще бъдат добавени през следващите няколко години – в полза на икономиката и околната среда на САЩ – коментира президентът на SEIA Рон Реш. По думите му, все по-голяма роля за развитието на паара ще имат общностните соларни проекти. Този род инсталации, най-вече в Колорадо, Масачузетс и Минесота, ще достигнат 100MW тази година.

Прогнозите на GTM Research сочат още, че соларният пазар в САЩ ще надхвърли 100GW инсталирана мощност до 2021 г. Предвижданията са, че годишната „скорост“ ще достигне 20GW или повече.

 

 


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*