Соларна „прахосмукачка“ събира по 24 000 тона пластмаси от океана годишно

Пластмасата ще е повече от рибата в океана през 2050 г. и почистването на тази гадост каша изглежда като невъзможна задача. Сега екип от изобретатели от Съсекс, Англия, са разработили ново решение. Тяхната „SeaVax“ представлява кораб, захранван от слънчева и вятърна енергия, който може да изсмуква пластмасовите отпадъци от водите, подобно на голяма прахосмукачка.

Изобретателите от Bluebird Marine Systems разкриха своята концепция на шоуто Innovate UK шоуто в Лондон през ноември. Фестивалът е спонсориран от правителството. Към момента обаче изобретателите вече са достигнали фазата на прототип, съобщава Express.

Корабът работи, като насочва водните потоци подобно на фуния през своята „цедка“, докато се движи напред. Според данни от сайта на Innovate UK, веднъж построен, корабът ще бъде дълъг около 43 метра и ще е напълно автономен. Монтирани върху палубата слънчеви панели и две вятърни турбини ще генерират електроенергия за електрическите помпи и филтри, които трябва да смучат пластмасови твърди обекти и микро-частици. Бордова машина за раздробяване ще разкъсва по-големите парчета.

CNfxES2WcAAiVXU
Снимка: Bluebird Electric

 

Строителите са изчислили на своя уебсайт, че в завършен вид тяхната „робо-прахосмукачка“ за пластмасови отпадъци ще е в състояние да генерира достатъчно енергия за прецеждането на средно 89,9 милиона литра морска вода годишно. По този начин ще се събират около 22,4 тона пластмаса от водата, при положение, че има високи концентрации на повърхностни твърди пластмаси. Такива са например водите в речните устия.

„Работатейки заедно, тези автономни роботизирани лодки биха могли да намалят патрупването на пластмасови отпадъци и знаичтелно да намалят съществуващите океански „петна“ за около 5-10 години, ценово ефективно“, казват изобретателите.

Уловената пластмаса се съхранява временно в товарен трюм, който може да побере до около 150 тона. След това пластмасата се разтоварва и изпраща за рециклиране.

„С нашата система може да се събира всякакъв размер пластмасов отпадък, от големи риболовни мрежи до смъртоносните микро-частици“, казва Крис Клоуз, ръководител на проекта.

За момента проектът струва 138 хиляди лири (178 000 евро). Разработването му е отнело една година.

 

 

 


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*