Всяка година ще е гореща вълна, ако изменението на климата продължава

Без намаляване на емисиите на вредни газове, които затоплят планетата, убийствените горещи вълни със сила, която сега се наблюдава веднъж на 20 години, ще станат ежегодно явление. Това ще засегне 60% от земните територии към 2075, предупреждават учените. Интензивните топлинни вълни – по дефиниция това са три предни изключително горещи дни – ще станат много по-екстремни, предупреждават още учените. Това ще се случи, ако емисиите на парникови газове продължават да се увеличават необезпокоявано. Изводите са от ново изследване, публикувано в списание „Климатични промени“.

Според изследователите, влошаването на ситуацията с изключителните жеги може да има потенциално смъртоносни последици.

man-1156543_960_720

„Представете си, че най-горещият ден, който можете да си спомните, е бил с температура 42 градуса Целзий; е, сега той ще е 45 градуса. Това ще има опасно въздействие върху бедните, възрастните и най-младите, които са обикновено тези, които умират заради горещите вълни“, казва Майкъл Вееренр от Националната лаборатория Лорънс Бъркли в САЩ.

До 2050 г. горещите вълни, които се случват средно веднъж на 20 години, ще бъдат с най-малко 3 градуса Целзий по-горещи. Това се отнася за около 60 на сто от площите на Земята. При 10% от земята по света екстремните жеги ще станат с 5 градуса по-горещи.

Новото изследване е част от по-голям проект, който има за цел да определи количествено как намаляването на емисиите би се отразило на здравето на хората, селското стопанство, ураганите, покачване тона морското равнище и засушаванията. То е установило, че строгите мерки за ограничаване на емисиите могат значително да намалят топлинните вълни. „Проучването показва, че агресивното намаляване на емисиите на парникови газове ще доведе до значителни ползи, започвайки от средата на века,“ казва Клаудия Тебалди от Националния център за атмосферни изследвания в САЩ, където се реализира проектът. Товеа касае както броя, така и интензивността на високо-температурните събития. „Въпреки, че горещите вълни са във възход, все още имаме време, за да избегнем голяма част от въздействията им“.

Въпреки всичко проучването сочи, че дори и при решителни действия за ограничаване на изменението на климата, почти една пета от световните територии все пак ще страда от ежегодни интензивни топлинни вълни към 2075 г.

 

 

 


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*