Това е най-бързият водороден автомобил, правен някога

Става ли дума за автомобили, които са замислени като функционални и все пак щадящи околната среда, определението „лъскав“ обикновено не е приложимо. Но един италиански производител на автомобили е изнамерил начин да проектира кола, която хем да бъде съобразена с грижата за околната среда, хем да е секси. Единственият недостатък е, че моделът им е все още е в етап „концепция“. Така…. Ще трябва да почакаме още малко за нашата лъскава, водородна кола.

what-ok_1024

Pininfarina разкри своята концепция за автомобил с водороден двигател, който е най-бързият от своя вид. Без съмнение това не е първият автомобилен производител, който изследва създаването на водородни автомобили, но Pininfarina е първата фирма, създала превозно средство с водороден двигател, което е толкова бързо.

Колата, наречена „H2 speed“, може да достигне до 299 км/ч, засенчвайки доста уверено спецификациите на Toyota Mirai. Тя е и първата високопроизводителна водородна кола, която е в състояние да ускори от нула до 100 км/ч само за 3,4 секунди. Работи с два електрически мотора, захранвани от водородна горивна клетка, и има регенеративна спирачна система. О, и най-приятната част: може да се зарежда само за три минути.

and-its-undergone-track-testing-by-greengt-a-franco-swiss-company-that-makes-clean-propulsion-systems

Както вече стана дума, колата все още е на етап концепция. Все пак „H2 Speed“ вече е преминала изпитания при GreenGT – френско-швейцарска компания, известна с разработването на екологични задвижващи системи.

Със сигурност това е автомобил, който съчетава форма и функция в едно шаси. Компанията все още не е оповестила данни за пробега на возилото, така че има за какво да се вълнуваме. Не са споделили нищо и по въпроса кога евентуално „H2 speed” ще влезе в производство.

here-we-see-the-h2-next-to-its-predecessor-the-sigma-grand-prix-which-also-looks-ready-for-a-race-track

Така или иначе, с течение на времето водородните автомобили ще станат все повече и цената им, която първоначално ще е висока, ще започне да спада, докато достигне реалните пазарни параметри. Затова можем да се насладим на концептуалния модел „H2 speed” и да имаме идея за това как ще изглежда бъдещето на транспорта.

Снимки: Pininfarina

 


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

 

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*