Чака ли ни рекорден температурен скок през 2016 г.?

Рекорден скок на температурите през 2016 г., свързани с глобалното затопляне и климатичния феномен Ел Ниньо в Тихия океан, прави неотложно вземането на крути мерки за намаляване на емисиите на парникови газове, съобщиха учени в понеделник.

Средните глобалните температури през последния месец са били с 1,35 градуса Целзий над нормата за февруари. Това е най-голямото температурно превишение, отчето за конкретен месец, спрямо периода 1951-80, според данни на НАСА, публикувани в края на седмицата.

global-warming-347499_640

Предишният рекорд беше през януари, породен от фактори, сред които натрупването на парникови газове в атмосферата и силен Ел Ниньо.

„Мисля, че дори най-упоритите скептици относно климата гледат това и се чудят – какво става на Земята?“ – казва Дейвид Карлсон, директор на Световната програма за изследвания на Световната климата в Световната метеорологична организация на ООН.

„Това е изумително. Определено наблюдаваме една променена планета … и това ни прави неспокойни относно дългосрочното ни въздействие“.

Жан-Ноел Тепо, ръководител на службата по климатичните промени „Коперник“ в Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози, казва, че дългосрочната тенденция на затопляне „прави изпълнението на споразумението Париж належащо“. Той отбелязва, че 15 от 16-те най-топли години, откакто се водят регистри, са отчетени през 21-ви век.


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*