Къща с драконов покрив в Испания използва земята, за да се охлажда

Ако обичате Антони Гауди, навярно ще ви се хареса този невероятен дом вкопан в склона на един хълм в Салобреня, Испания. GilBartolome Architects са построили „Къщата на скалата“ във вид на „люспеста“ кожа над земята благодарение на извиващ се метален покрив, който напомня за гърба и крилата на дракон. Всъщност по-интересното е, че тази къща използва земята, за да поддържа комфортна вътрешна температура през цялата година.

Casa-del-Ancantilado-01

Кацнала високо на хълма с изглед към Средиземно море, „Къщата на скалата“ е предназначена за млада двойка, която закупила трудния и стръмен парцел с 42-градусов наклон. Вместо изграждане на дом по склона, архитектите решили да вкопаят в стръмния терен бъдещия дом. Те създали „пещерно“ жилище на два етажа. Въпросният „драконов“ цинков покрив отваря двата етажа към морето и рамкира хубави гледки чрез капандурите и стъклените тераси.

Casa-del-Ancantilado-02

„Задачата беше да се интегрира къщата във великолепния пейзаж, насочвайки фокуса на обтаемото пространство към морето“, казват архитектите. „Формата на къщата и металниятй създават премерено естетическо противопоставяне между естественото и изкуственото, между кожата на дракона, гледайки отдолу, и вълните на морето, гледайки отгоре“.

Casa-del-Ancantilado-03

Скулптурният дом е построен чрез кофраж с метална мрежа, създаден от местния инженер Мануел Рохас. Цинковите плочки и гипсовата шпакловка на покрива са ръчно изработени по трудоемки техники от местни работници. Това е било част от плана за стимулиране на местната икономика по време на финансовата криза в страната през 2015 г.

Casa-del-Ancantilado-04

Тъй като домът е вкопан в склона, жилището се радва на лесно регулирана температура от около 20 градуса Целзийпрез цялата година. По-ниското ниво се отваря към конзолна окачена тераса и басейн.

Съвсем без да е учудващо тази къща се счита за място за много партита и забавления и в нея могат да се настанят до 70 гости.

Casa-del-Ancantilado-08

Casa-del-Ancantilado-09  Casa-del-Ancantilado-07 Casa-del-Ancantilado-06 Casa-del-Ancantilado-05

Casa-del-Ancantilado-11 Casa-del-Ancantilado-10

Снимки: GilBartolome Architects / Jesus Granada

 


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*