Хибриден самолет ще пробва нулево-въглероден трансатлантически полет

Рафаел динели е френски учен, бивш яхтсмен, а понастоящем пилот, с амбиции за световен рекорд. Той е решен да влезе в историята чрез изпълнението на първия нулево-въглероден трансатлантически полет с лек хибрид самолет, захранван със слънчева енергия и биогорива. Очаква се това да се случи през юни тази година. След четири победи в състезания за околосветски денонощни солови плавания, сега Динели е решен да подложи на изпитание издръжливостта си, като полети с екологичния самолет над моретата, през които някога е плавал.

Eraole-solar-plane

Самолетът, в който ще лети Динели, се казва Eraole. Самолетът е в процес на рзработка от 2009 г. Насам. Той е внимателно проектиран с цел да се превърне в първия самолет, способен да прелети над Атлантическия океан, без да „близне“ каквито и да е изкопаеми горива. Вместо това самолетът ще се захранва от комбинация от слънчева енергия и биогорива, произведени от микроводорасли, разработени специално за Eraole. Слънчеви клетки, монтирани върху крилата на самолета, ще осигуряват 25 процента от енергията за полета. 55 процента ще дойдат от биогоривата от водорасли. За останалите 20 процента от полета машината ще разчита на плъзгане по вятъра и въздушните течения.

Eraole-solar-plane-in-hangar

Динели ще бъде единственият пътник на Eraole в продължение на 60 часа – толкова ще трае полетът над Атлантическия океан. Той ще трябва да издържи на всевъзможни физически трудности, включително липса на сън и наличие на 30 процента по-малко кислород във въздуха. Седенето скован в тясната кабина за такъв дълъг период от време, без възможност да се протегне или раздвижи, също е трудно за пилота. Все пак Динели не се тревожи, защото казва, че е свикнал с подобни условия благодарение на четвърт век опит със солови плавания.

Трансатлантическият полет е планиран за юни 2016 г., въпреки че все още няма конкретна дата за излитане. Eraole ще потегли от Северна Америка и ще се отправи на изток към Франция няколко месеца преди другият нулево-въглероден самолет, Solar Impulse, да поеме по своето околосветско пътешествие.

Eraole-solar-plane-pilot-1020x610  Eraole-solar-plane-nose Eraole-solar-plane-Dinelli-1020x610

 

Снимки: Ocean Vital Laboratory

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*