Готови ли са LED пурите да заменят флуорисцентните си предшественици?

LED пурите – светодиодният „наследник“ на традиционните флуорисцентни пури – вече са на пазара и все по-често хващат окото на потребителя. Цените им са доста високи, но редица изчисления от различни инженерни групи по света показват, че в дългосрочен план инвестицията се изплаща добре и дори LED пурите могат да се окажат по-евтини от флуорисцентните.

Тук е важно да се отбележи една малка терминологична подробност. В някои дискусионни форуми потребителите са склонни да използват израза „LED флуорисцентна пура“. Това само по себе си е невъзможна комбинация, тъй като LED технологията и флуорисцентната технология са коренно различни. При LED се използват голям брой светодиоди, докато при флуорисцентните пури се разчита на електроди и газ, състоящ се от аргон и живак, за да се произведе светлина. Така че тези, които държат да са по-коректни в изказа, могат да използват само „LED пура“.

Кои са важните параметри, на които следва да се обърне внимание при избора на LED пури?

Лумени: лумен е мярката за силата на светлината. Добрата пура трябва да има минимум 1500 лумена.

Ватове: както е известно, ват е мярката за консумацията на електроенергия. Пура от 120 см. традиционно „харчи“ 15-25 вата. Флуорисцентните им аналози използват около или над 30 вата.

Живот: това е дълготрайността на продукта. Измерва се в часове. Прието е, че 50 000 часа е нормалният живот на LED пурите.

Цветна температура: температурата на светлината обозначава цвета на светлината – дали е по-топла и мека, или по-остра и студена. Измерва се в градуси по Келвин (K). 3000K се счита за топла светлина (по-червеникава), 4100K се приема за неутрална, а 5800K е студена светлина (синкава).

По отношение предимствата и недостатъците на LED и флуорисцентните пури първата и най-очевидна разлика е химията. Флуорисцентните пури използват живак и фосфор, които са опасни за здравето и за околната среда. Освен това тези пури се нуждаят от баласт, което увеличава цената им и може да се окаже източник на неприятен шум (бръмчене). Нерядко им се случва да примигват, което е дразнещо за окото.

LED пурите са по-дълготрайни от флуорисцентните и не съдържат вредни съставки като живака. Консумират по-малко електроенергия, което се усеща добре при сравнение на голям брой осветителни тела (например собственик на голяма бизнес-сграда може добре да почувства разликата). Недостатък на тази технология е високата първоначална инвестиция – фактор, който е най-силно определящ избора на крайния потребител.

Фактор, който не бива да се подценява – и според ситуацията може да бъде предимство или недостатък – е фактът, че LED осветлението е силно насочено. Някои производители работят по създаването на технологии за „разпръснато“ LED осветление, но техните решения все още не са достъпни на масовия пазар.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*