Утрехт изгражда умна соларна мрежа за зареждане на електромобили

Френският производител на автомобили Renault разкри нови планове за създаване на пионерска мрежа за споделени електрически автомобили, която ще се захранва с енергия от възобновяеми източници.

В края на миналата седмица Renault подписа писмо за намерение с холандския град Утрехт и фирмите за „интелигентни технологии“ ElaadNL и LomboXnet за създаването на мрежа от слънчеви зарядни устройства за захранване на автопарк от 150 електрически превозни средства. Те би следвало да бъдат използвани от местните жители.

e-car

Като част от споразумението Утрехт навярно ще се превърне в пилотен град за проект за смарт-грид в съчетание с устойчив транспорт. Неогвата цел е да намали емисиите от транспортната мрежа в региона и да „прочисти“ наличния капацитет за генериране на енергия.

В първата фаза на проекта Renault ще осигури автопарк от 150 електрически превозни средства Zoe в града през 2017 г. Те ще се използват в схема за споделени екологични коли. През това време ElaadNL и LomboXnet ще се заемат с внедряването на 1000 соларни обществени зарядни станции из целия град, които да захранват въпросните споделени електромобили.

Във втората фаза от проекта ще се формира „екосистема“ от електрическите превозни средства и зарядните станции, свързана с електропреносната мрежа. Соларните зарядни станции ще се използват за зарежданен а електрическите автомобили и за подаване на електроенергия в мрежата. Проектът предвижда също така станциите да подават електричество от батериите на електромобилите към мрежата, когато возилата стоят паркирани, облекчавайки натоварването в периодите на върхово потребление.

Целта на проекта е да надгради работата, започната през миналата година, в рамките на която LomboXnet инсталира първата интелигентна зарядна станция за соларно захранване в Утрехт. Това направи възможно зареждането превозни средства и в същото време подаването на излишната енергия от превозните средства обратно към мрежата.

В изявление относно проекта Renault каза, че реализацията на инициативата в Утрехт ще превърне региона в „голяма жива лаборатория“ за интелигентни мрежови решения.

 

 


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*