Сметката за Фукушима – щетите отвъд радиацията

Ядрената авария в електроцентралата Фукушима-Дайичи на 11 март 2011 г. вече несъмнено се разглежда като една от двете най-тежки ядрени катастрофи в историята на атомната енергетика. Тя прокуди хиляди хора от домовете им, а тепърва ще се види какви са щетите от радиацията.

Fukushima_Nuclear_Power_Plant

Много спорове предизвиква въпросът за щетите от аварията в японската АЕЦ. Макар че няма нито един човек, загинал от радиационно облъчване, все пак човешки жертви има – около 1600 души са загинали при евакуацията на околното пространство. Твърди се, че много от тях са били стари хора или пациенти и пребиваващи в домове за възрастни. Това може да означава, че реакцията на аварията, поне на първо време, е по-смъртоносна от самата авария.

В доклад на Грийнпийс относно ядрения инцидент се посочва, че последиците за здравето от катастрофите в Чернобил и Фукушима са обширни. От една страна налице е увеличение на проблеми като психични разстройства, депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство. Иначе казано, страхът и паниката в резултат на инцидента са подлудили много хора. От друга страна се наблюдава бум на диагнозите, свързани с рак на щитовидната жлеза при деца, изложени на радиация от Фукушима. Скептиците, които се опитват да омаловажат тежестта на инцидента, настояват, че подобна тенценция е „резултат от повишения скрийнинг“, който от своя страна „води до по-висока степен на откриваемост“….

Редно е да се вземе под внимание и икономическият ефект от катастрофата. Всички АЕЦ в Япония бяха спрени след аварията. Това коства на Япония колосални суми за внос на горива, които да покрият енергийния недостиг. Картината се допълва от факта, че в подобна ситуация една страна се оказва силно зависима от други държави и техните икономиески интереси. Към проблема се прибавя и тежестта на трилионите йени, които правителството вече пет години харчи за справяне с последиците от аварията – работа на аварийни екипи за „разчистване“ на терена на съсипаната електроцентрала.

Не е ли всичко това достатъчна причина да обърнем поглед към ресурсите, които природата ни дава и които, за разлика от „атома“, няма как да застрашат пребиваването ни на Земята?

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*