Дроновете правят революция в екологичния мониторинг

Еколозите вече разполагат с нов инструмент за опазване на околната среда и мониторинг на екологичните промени, според австралийско проучване, публикувано в четвъртък. Става дума за дроновете.

drone-1030650_960_720

Безпилотните летателни апарати за наблюдение са по-точни, отколкото традиционните техники за проучване и проследяване на промените в животинските популации и по-широката природна среда, твърди изследванието на Monash University. При него са сравнени аеро-фото-кадри, заснети от дронове, летящи над тропически и суб-антарктически острови. Информацията, събрана от тях, се използва от екипите по преброяване на птичите популации от земята. „Това отваря вълнуващи нови възможности, когато става въпрос за по-точно наблюдение на земните екосистеми“, каза Роан Кларк, еколог от Monash University.

Той обясни, че БЛА вече се използват, за да наблюдава всичко – от гнездовия успех на гнездящи по покривите птици до поручване на слонове. Досега обаче никой не е дръзнал да направи сравнение и да посочи дали този метод е по-добър от традиционните техники за проучвания.

„Много е вероятно в бъдеще безпилотните самолети да бъдат използвани за наблюдение на популации от птици и животни, особено в труднодостъпни райони, където наземните изследвания са трудни или невъзможни“, каза Кларк.

Изследването за ролята на БЛА идва във време, когато еколозите все повече се насочват към високотехнологични решения, като например модерни сателитни снимки, за да наблюдават развитието на еко-проблеми като обезлесяването, сушата, незаконния добив и др.

1 коментар

  1. Какво точно се има пред вид под “ поручване на слонове“ ?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*