Новата британска власт обещава нова нисковъглеродна икономика

Новото коалиционно правителство във Великобритания пое ангажимент да да работи за изграждането на нова нисковъглеродна икономика. Като част от този стремеж кабинетът взе решение да отмени плановете за изграждане на трета писта на летище Хийтроу и да се разреши изграждането на ново поколение ядрени електроцентрали.

Новото британско коалиционно правителство отмени противоречивите планове за изграждането на трета самолетна писта на летище Хийтроу, както и допълнителни писти на другите две лондонски летища Гатуик и Станстед.

Заедно с това новото правителство разкри и решението летищните такси за всеки пътник да бъдат отменени заместени с такса на самолет, вместо на пътник. Идеята е да се насърчи ефективността на полетите и да се ограничи летенето на полу-празни самолети. Решението означава, че полетите с пълен самолет (напр. на нискотарифните линии) ще станат по-евтини и билетите за тях – още по-евтини, а слабо натоварените полети ще станат по-скъпи.

Като част от поетия курс към нова нисковъглеродна икономика правителството смята и да изграждането на ново поколение ядрени електроцентрали.

Екоактивистите приветстваха решението на новия кабинет относно третата писта на Хийтроу. Според тях, това е фантастична новина, която носи голямо облекчение. Третата писта на Хитрой, казват от Грийнийс, винаги е изглеждала странно предложение, което няма никакъв смисъл за всеки, който поне малко разбира въздействието на въздушния транспорт върху околната среда. Ако политиците удържат на думата си, ще сторят голяма добрина, смятат активистите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*