Български лазер помага в борбата с мръсния въздух

акад.Никола Съботинов, бивш председател на БАН и съпредседател на СИРТ

Изобретена в България лазерна технология може да помага за развитието на възобновяемите енергийни източници и за откриване и прецизно анализиране на атмосферни замърсявания. Лазерите с пари на меден бромид вече имат редица индустриални приложения, но най-интересните им реализации са свързани с откриването на вредни вещества във въздуха, консервацията, развитието на фотоволтаиката и ветроенергийните системи.

Лазерите с пари на меден бромид (CuBrVL) са създадени от учени в БАН, като първите разработки са тествани още през 80-те години. Първоначално технологията има редица ограничения като например изключително кратък живот на лазера. С течение на времето CuBrVL системите обаче се усъвършенстват и успяват да навлязат в индустрията. В момента подобни лазери се произвеждат у нас от пловдивска фирма, а извън страната по патентовата технология работят фирми из Европа и Австралия. Гордост на учените от БАН е фактът, че автомобилният производител BMW използва CuBrVL лазер за откриване на шупли в материалите, използвани за изработката на двигателите, по-конкретно цилиндрите, сподели акад. Никола Съботинов, бивш председател на БАН и съпредседател на СИРТ по време на кръгла маса на тема: „Примери за успешни иновации в БАН”, която се състоя на 18 март в БТПП.

акад.Никола Съботинов, бивш председател на БАН и съпредседател на СИРТ
Акад. Никола Съботинов, бивш председател на БАН и съпредседател на СИРТ

Наред с това лазерите с пари на меден бромид се използват във високоскоростната фотография и прецизната лазерна навигация. Заедно с това CuBrVL лазерите се прилагат активно в медицината. В дерматологията те намират приложение за отстраняване на пигментни петна по кожата, използват се и в офталмологията.

LIDAR технологиите обаче са сферата, където лазерите с пари на меден бромид имат най-голямо приложение. А то е и най-разнообразно.

LIDAR е технология за изследване, която измерва разстояния чрез осветяване на целта чрез лазерен лъч. Едно от най-популярните приложения на LIDAR е откриването и анализирането на частици във въздуха.

Чрез CuBrVL може да се установи наличието на атмосферно замърсяване и да се направи анализ на състава на замърсителите. Първото приложение на CuBrVL лазер за подобна цел е реализирано по време на „обгазяване“ в Русе, идващо от Румъния, когато LIDAR система от България бива насочена към работещ завод в Румъния, заподозрян в освобождаване на вредни емисии. Веднага са регистрирани конкретните замърсители, които идват съседната страна, сподели акад. Съботинов относно този отдавнашен повод.

LIDAR системите имат широко приложение в биологията и консервацията. Например в горското стопанство те могат да се използват за измерване на височината на корона на дърво, биомасата, листното покритие.

LIDAR системи могат да спомогнат за оптимизирана на ветроенергийните ферми чрез прецизно измерване на скоростите на ветровете и ветровата турбулентност. Лазерните системи могат да се вграждат в ротационния механизъм на вятърните турбини, за да се измерват параметрите на ветровете и динамично да се промеянт настройките на витлата с цел предпазването им и увеличаването на изходящия капацитет.

Във фотоволтаиката LIDAR системите могат да се използват за оптимизиране чрез определяне на подходящия ъгъл за монтаж на PV повърхностите и за определяне на загубите от засенчване. Най-новите разработки в тази област са съсредоточени върху потенциала на фасадите за производство на соларна енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*