Две тийнейджърки убедиха Бали да забрани найлоновите торбички

Две сестри-тийнейджърки сестри са поели на поход срещу замърсяването в Бали и са успели да убедят правителството да забрани найлоновите торбички от 2018 година. Островът страда от смазващ проблем с пластмасовото замърсяване, затова изабел и Мелати Вийзен решили да предприемат нещо. Те започнали кампанията „Чао-чао, найлонови торбички“. С нея успели да мобилизират други деца и възрастни да работят за „прочистване“ на Бали. Е, за да се постигне целта, момичетата са организирали плажни акции за почистване, стартирали модно шоу, говорили на TED конференция, провели гладна стачка и дори се срещнали с генералния секретар на ООН.

0da6ace6197fc74eaf425c413eb5636d57e9891e_2880x1620

„В Бали ние генерираме по 680 кубически метра пластмасов боклук всеки ден. Това е колкото 14-етажна сграда. И когато става въпрос за найлонови торбички, по-малко от 5 на сто се рециклират, „каза Изабел.

Пластмасовите отпадъци не само загрозяват буйните островни пейзажи. Те представляват голяма опасност за здравето. Според фондацията ROLE, пластмасовите отпадъци в Бали често се изгарят, отделяйки метан и много токсини във въздуха, а това води до много случаи на рак и вродени малформации при новородените. Ако найлоновите торбички и опаковки продължават да се изхвърлят навред и не се рециклират, през 2050 г. В океана ще има повече пластмаса, отколкото риба.

Двете момичета са спечелили най-голямата си победа обаче, когато губернаторът на Бали И Маде Магку Пастика подписал меморандум за разбирателство – първата стъпка към официално споразумение. В миналото пастика настоявал, че боклукът, който се трупат в Бали, е „естествен феномен“, но по-късно се съгласил да се срещне със сестрите Вийзен, след като водили кампании повече от година. Според съобщенията в местнитем едии, той бил много развълнуван от тяхното движение и заявил: „Аз ще се ангажирам с ова и дори искам да стана водещ член на вашия екип“.

Сега двете сестри водят петиция в Avaaz, с която настояват губернаторът да удържи на думата си и да приеме закон, с който да забранинайлоновите пликчета.

Снимки: Bye Bye Plastic Bags Facebook

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*