Хибридна мрежова система за съхранение помага за интегрирането на ВЕИ

Снимка: Credit Photo courtesy of Duke Energy

Разработването на евтини системи за съхранение на енергия е изключително важна стъпка в развитието на възобновяемите енергийни източници и отдръпването от използването на изкопаеми горива като основен източник на електрическа енергия. Батериите от комунален клас са единственият начин непостоянните източници като вятъра и слънцето да могат да доставят енергия за мрежата, която да е използваема в удобно време.

Американската Duke Energy се е заела да тества нова стратегия за справяне с това предизвикателство. На своята подстанция „Ранкин“ в Северна Каролина компанията е инсталирала хибридна система за съхранение на енергия, която съчетава батерия от Aquion Energy и ултракондензатори от Maxwell Technologies.

Двете технологии са взаимно допълващи се. Ултракондензаторите, които са добри за краткотрайни пикови натоварвания, помагат за осигуряването на захранване, когато слънчевата енергия от електропреносната мрежа е колеблива заради болачно време. Батериите, които са по-добри за съхраняване на енергия по-дълъг период, могат да осигуряват енергия по-късно през денонощието, когато слънцето залезе и се увеличи търсенето на електроенергия. Комбинирането на двете технологии чрез интелигентна електроника позволява на системата ефективно да се справят с търсенето на енергия за периоди, вариращи от няколко секунди до няколко часа. Системата е първият по рода си в комунален мащаб, казва Томас Голдън, мениджър технологично развитие в Duke.

Снимка:  Credit Photo courtesy of Duke Energy
Снимка: Duke Energy

„Хибридна система, която използва ултракондензатори … и батерии…. има потенциала да осигури икономически по-изгодно решение в сравнение с всяка от технологиите, ако да се използват поотделно, или каквото и да е друго решение за тази цел“, казва Апурба Сакти, изследовател при Енергийна инициатива – MIT, който работи със съвременни технологии за съхранение на енергия.

Северна Каролина е на четвърто място сред американските щати с най-много инсталиран фотоволтаичен капацитет. Районът, който се обслужва от подстанцията „Ранкин“, включва 1,2MW слънчева инсталация само на 1,5 км разстояние.

Литиево-йонните батерии биха моги да осигуряват по-големи енергийни разряди от батериите на Aquion, вградени в системата, което би довело до намаляване на необходимостта от ултракондензатори, но те са доста по-скъпи. Голдън казва, че ниската цена на технологията на Aquion и възможността да се използва по-малка батерия благодарение на ултракондензаторите е намалила цената на инсталацията в „Ранкин“ с 10 до 15 на сто в сравнение със система, кяото работи само с батерии. „Няма такова нещо като перфектна батерия; всяка си има своето техническо предимство“, обяснява Мат Марун, вицепрезидент продуктов мениджмънт в Aquion.

Евтините и практични системи за съхранение на енергия не само могат да помогнат за справянето с предизвикателствата, свързани с интегриране на възобновяемите източници, но и да помогнат на комуналните дружества да избягват презастрояването с електроцентрали и електропроводи с цел задоволяване на пиковото търсене.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*