Електромобил обслужва посетителите на Гробищен парк Бургас

Облекчаване на трафика и създаване на удобство за възрастни и трудноподвижни хора – това са положителните резултати от въвеждането на вътрешна транспортна линия в Гробищен парк – Бургас. Тя бе пусната в края на миналата година по инициатива на кмета Димитър Николов. Интересното е, че линията се обслужва от електрическо превозно средство.

Електромобилът превозва безплатно всички желаещи в събота, като работното му време е от 08.00 до 13.00 часа. Еко-бусчето няма обособен маршрута и спира там, където пожелаят пътниците, независимо колко отдалечени са парцелите.

Обсъжда се възможността тази транспортна услуга да разшири при необходимост графика си.

Електрическите превозни средства са предпочитани за транспорт за паркове и гробища в много от големите европейски градове. Освен, че не замърсяват околната среда, те се движат тихо и леко и не безпокоят посетителите – съществен фактор както за зелените паркови територии, така и за гробищните зони.

DSC_3067
Парковата поддръжка в Барселона разчита на електрически коли за рутинната си работа.

 

В София групата Индустриален клъстер „Електромобили“ неотдавна предложи всички автомобили, обслужващи парковете и гробищата в големия град, да бъдат подменени с електрически. Предложението бе част от мащабна платформа за развитие на София като зелен град. Засега от СО не са отговорили на идеята.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*