Соларната сграда Полак обрисува устойчивите университетски кампуси на бъдещето

Университетският кампус на бъдещето несъмнено ще включва устойчив дизайн, а Университетът Еразмус в Ротердам иска да проправи пътя към тях, като изиграе водеща роля. Базираната в Амстердам фирма Paul de Ruiter Architects наскоро завърши сградата „Полак“ – ново попълнение в университета, захранвана със слънчева енергия. Изпълнена с естествена дневна светлина, тя намалява енергийния си отпечатък и представлява най-новото усилие на университета в стремежа му да се превърне в един от най-устойчивите кампуси в Холандия.

Erasmus-University-Rotterdam-by-Paul-de-Ruiter-Architects-14-1020x610

Erasmus-University-Rotterdam-by-Paul-de-Ruiter-Architects-10-1020x610

Полак е 5-етажна многофункционална сграда, която предлага впечатляващ набор от услуги, от учебни стаи до магазини, фризьорски салон, пералня. Сградата е структурирана около централен атриум. Той осигурява изобилие от естествена светлина на всеки етаж. Покривът на атриума е от стъкло и е интегриран със соларни клетки, които събират енергия, като същевременно позволяват на слънчевата светлина да преминава навътре.

Erasmus-University-Rotterdam-by-Paul-de-Ruiter-Architects-1-1020x610

Остъкляване и слънцезащитни ивици обгръщат сградата, за да се максимизира естественото осветление, предпазвайки от пряка слънчева светлина и отблясъци.

Erasmus-University-Rotterdam-by-Paul-de-Ruiter-Architects-13-1020x610

Сградата поддържа комфортна температура целогодишно благодарение на система за контрол на климата, ефективна изолация и естествена вентилация. Дървеният материал е доминиращ елемент в палитрата от интериорни материали. Той придава на атриума уютна и гостоприемна атмосфера.

Erasmus-University-Rotterdam-by-Paul-de-Ruiter-Architects-3-1020x610

6-метровите маси за четене на първия етаж са направени от локално добит „градски дървен материал“ и покрити с естествени смоли.

Erasmus-University-Rotterdam-by-Paul-de-Ruiter-Architects-2-1020x610

Боядисаните в бяло повърхности са балансирани от топли „пръски“ цвят, включително жълто, оранжево и оранжево-червено.

„Нашата визия е: естествено, когато е възможно, и механично, когато е необходимо,“ пишат архитектите. „Чрез устойчива система за контрол на климата и оптимална изолация ние гарантираме, че сградата е енергийно ефективна. Чрез внимателно използване на потока на въздух ние сме създали естествена вентилация за цялата сграда. Това важи и за дневната светлина, което прави изкуственото осветление излишно. Ние също така включихме и множество устойчиви технологии, включително водоносен хоризонт за съхранение на топлинна енергия и енергийно“.

Erasmus-University-Rotterdam-by-Paul-de-Ruiter-Architects-9-1020x610  Erasmus-University-Rotterdam-by-Paul-de-Ruiter-Architects-8-1020x610 Erasmus-University-Rotterdam-by-Paul-de-Ruiter-Architects-7-1020x610      Erasmus-University-Rotterdam-by-Paul-de-Ruiter-Architects-15-1020x610

Erasmus-University-Rotterdam-by-Paul-de-Ruiter-Architects-11-1020x610

Снимки: Paul de Ruiter Architects

1 коментар

  1. Страхотна сграда!!! Това е бъдещето – да се използва максимално наличния, неизчерпаем и най-вече безплатен енергиен ресурс на слънцето.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*