Въглеродните емисии са най-високи от 66 милиона години насам

Скоростта на нрастване на въглеродните емисии е по-висока, отколкото по което и да е друго време в историята на планетата, запечатана в недрата на Земята, простирайки се 66 милиона години назад до врмето на динозаврите, според ново проучване. То звучи като сирена за рисковете за природата в резултата на глобалното затопляне, породено от дейността на човека.

Учените пишат, че темпото на увеличениена емисиите дори „засенчва“ началото на най-големия известен природен катаклизъм, случил се преди 56 милиона години. Той наварно е бил породен от освобождаване на замразени парникови газове, „скрити“ под морското дъно.

earth-64165_640

Това освобождаване, случило се в дълбоката древност, е повишило температурите с около Целзий 5 градуса и е увредило морския живот, вкислявайки океаните. Тези събития се разглеждат в паралел с рисковете от сегашното натрупване на въглерод в атмосферата, породено от изгарянето изкопаеми горива.

„Като се имат предвид досегашните данни, текущото темпо на антропогенното освобождаване на въглерод е безпрецедентно за последните 66 милиона години“, пишат учените в списание Nature Geoscience. Преди толкова време, приблизително, са изчезнали динозаврите, навярно след като гигантски астероид е ударил Земята.

Водещият автор на новото проучване Ричард Зеебе от Университета на Хавай казва, че геоложките данни не могат да покажат с вбсолютна точност колко CO2 е бил освободен при този катаклизъм. Знае се обаче, че сегашните въглеродните емисии, идващи главно от изгарянето на изкопаеми горива, са около 10 милиарда тона годишно, срещу 1,1 милиарда долара годишно, разпределени за 4000 години в началото на бързото затопляне на планетата преди 56 милиона години, показва проучването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*