Сладка островръха къща във Франция става екологичен дом

Френският архитект Патрис Бидо е преобразил тази къща с остър скатен покрив, преверъщайки я в екологичен и енергийно ефективен дом по френския стандарт RT 2012. Архитектът използвал естествени материали, за да осигур добра изолация на жилището, като е следвал и биоклиматичните принципи, за да попостигне високо ниво на комфорт целогодишно.

Maison-RT-2012_01

Къщата се намира в защитена зона близо до базиликата Сен Ан д’Орей, третата най-важна дестинация за поклонници във Франция. Домът се състои от три части: гараж и складова зона; дневна зона с повдигната спалня, баня и кабинет в таванското пространство под скатния покрив; кухня и пералня, разположен в третата част. Всяка част е отделена от бетонни елементи и преградни стени с гипсови плочки. Всяка зона е обвида с изолация за предотвратяване на преноса на топлина и увеличаване на вътрешната топлинна маса.

Maison-RT-2012_02

Стената между гаража и основната къща има изолация от каменна вата, покрита с дървена облицовка, а вътрешните преградни стени са измазани и защитени за предотвратяване на преноса на топлина между пода и отопляемите жилищните площи. Перголи и плъзгащи се капаци на прозорците с южно изложение осигуряват сянка в горещото време. Топлинният комфорт се увеличава допълнително чрез включване на термопомпа, термодинамичен бойлер за вода и централна вентилационна система с еднопосочен въздушен поток.

Maison-RT-2012_04 Maison-RT-2012_03Maison-RT-2012_07 Maison-RT-2012_06 Maison-RT-2012_05

Снимки: Ищин Армел

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*