Гигантска арка ще блокира радиацията от Чернобил в следващите 100 години

Останки от луна-парк в призрачния град Припят, в който някога са живели повечето от работниците на взривената АЕЦ Чернобил.

30 години след ядрената катастрофа в Чернобил бетонният саркофаг, който захлупва разрушения ядрен реактор на някогашната АЕЦ, ще бъде покрит с нова обвивка, която се строи от 2010 година насам.

Видим от десетки километри разстояние и тежащ 30 000 тона, „новият защитен саркофаг“ ще бъде бавно изтеглен върху мястото на аварията по-късно тази година. Стоманената обвивка ще трябва да блокира радиацията и да позволи останките от реактора да бъдат разглобени безопасно.

Останки от луна-парк в призрачния град Припят, в който някога са живели повечето от работниците на взривената АЕЦ Чернобил.
Останки от луна-парк в призрачния град Припят, в който някога са живели работниците на взривената АЕЦ Чернобил. С изключение на тези, които са били на смяна в трагичната вечер, всички са евкуирани за една нощ.

„Минахме през няколко много рискови етапа…. винаги имаме страхове, хора сме, но не остана нищо техническо, което да е предизвикателство сега“, коментира Винс Новак от Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя управлява финансирането нза арката, която струва над 1,5 милиарда евро и бе изградена с дарения от над 40 правителства.

Въпреки полагането на новата структура, районът с площ около 2600 кв. км ще остане до голяма степен необитаем и затворен за посетители.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*