Водородна кола постави нов рекорд: 6-дневно каране

Нов световен рекорд бе поставен за най-дългото в историята непрекъснато пътуване в водороден автомобил, след като проектът „Лондонска водородна мрежа“ (LHNE) проведе тест с шест дни шофиране на разстояние над 6000 мили по магистралата М25. Превозното средство бе Hyundai ix35 с водородни горивни клетки. Проектът подобри и световния рекорд за най-дълго разстояние, изминато с един резервоар с водород. Явтомобилът успя да измине над 640 км без изчерпване на горивото.

td25-monday-008-xl-580x358

Шестдневната демонстрация се проведе като част от „Водородна седмица“. Екип от 50 водача реализира 50 обиколки по магистрала M25 край Лондон, пътувайки и до четири от британските водородни станции за зареждане с цел допълване с гориво.

Диана Райне, европейски бизнес мениджър за водородни енергийни системи в Air Products – фирмата, водеща проекта LHNE – посочи, че рекорднотопостижение демонстрира жизнеспособността и използваемостта на автомобилите с водородни горивни клетки.

„Това, от което се нуждаем сега, за ускорено навлизане на водородните превозни средства, е правителството да работи заедно с нашата индустрия за осигуряването на подходяща рамка за развитие на технологията, за да бъде тя приета от обществеността“, каза Райне в изявление.

Проектът LHNE, съфинансиран от Innovate UK, има за цел да създаде първата водородно-захранвана транспортна система във Великобритания – в Лондон и Югоизточна Англия. Участващите компании са Element Energy, Shell, летището Хийтроу и Hyundai.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*