Глобалните инвестиции в газ и въглища са наполовина на тези в чиста енергия

Глобалните инвестиции в нови мощности, работещи с въглища и газ за производството на електричество, са спаднали до по-малко от половината от тези, вложени в производството на енергия от възобновяеми източници през миналата година. Това прави 2015 година рекордна за чистата енергия.

res-res

Това е първият път, когато енергията от възобновяеми източници доминира сред новите проекти за производство на електрическа енергия в процес, които са в процес на изграждане по целия свят. Също така е първата година, когато финансовите инвестиции в развиващите се страни, насочени към възобновяеми енергийни източници, изпреварват тези в развитите страни.

Подобни събития са „изключително важни“ и показват нова тенденция, коментира Катрин Мичъл, професор по енергийна политика в Университета на Ексетър. „Виждаме доста сериозни суми пари да се инвестират в чиста енергия, а най-мръсните форми на добив от изкопаеми горва са губещи. Това е посоката на движение, която трябва да забележим добре, ако искаме да имаме шанс да избегнем най-лошите последствия от изменението на климата“.

Около 286 млрд. долара са инвестирани в световен мащаб в областта на възобновяемата енергия през миналата година, повече от предишния пик от 278 млрд. долара, отчетени през 2011 г., според проучване, публикувано от Програмата на ООН за околната среда (UNEP). Цифрите не включват инвестициите в големи водноелектрически централи, а касаят слънчеви инсталации, наземни и офшорни вятърни паркове и инсталации на биомаса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*