Парк със зеленчукова градина покрива двуетажен паркинг в Силиконовата долина

DES Architects + Engineers завършиха изграждането на 2-акров парк на име „Мястото на Мофет“ в Сънивейл, Калифорния. Това е един от най-големите повдигнати паркове в региона. Зеленото пространство всъщност е покривна градина, която лежи върху един слабо използван паркинг и го преобразява в зелен градски оазис.

Moffett-Place-High-Garden-by-DES-Architects-Engineers-1-1020x610

Паркът е едно от централните удобства в кампуса, който наскоро бе отдаден под наем на Google като титуляр на втория най-голям проект за изграждане на централен офис в Силиконовата долина. Паркът обхваща паркинг-структура на две нива. Той разполага с развлекателни и спортни площи, включително баскетболно и волейболно игрище. Тези пространства за спорт са допълнени с елипсовидна лекоатлетическа писта, която обикаля по периметъра на парка и служи и като основна артерия за движение на хората. Общностна зеленчукова градина и пространства за медитация са обособени чрез бамбукови редици, за да предоставят различни среди за общността.

Разнообразие от местни и адаптирани треви, храсти и лозя празнуват разнообразието на калифорнийския ладшафт. Разичните видове тръстикови растения привличат насекоми и птици, като им осигуряват едновременно храна и местообитание.

Сивата вода от комплекса се използва там, където е нужно напояване, заедно с водата от дъждовете, която се събира и по този начин се помага за намаляване на ефекта на топлинния остров.

Moffett-Place-High-Garden-by-DES-Architects-Engineers-8-1020x610 Moffett-Place-High-Garden-by-DES-Architects-Engineers-3-1020x610 Moffett-Place-High-Garden-by-DES-Architects-Engineers-71-1020x610 Moffett-Place-High-Garden-by-DES-Architects-Engineers-2-1020x610 Moffett-Place-High-Garden-by-DES-Architects-Engineers-6-1020x610 Moffett-Place-High-Garden-by-DES-Architects-Engineers-5-1020x610

Снимки: Gregory Cortez

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*