Биоразградими бутилки от водорасли са еко-алтернатива на пластмасата

Евтините пластмасови бутилки, които използваме в ежедневието си, струват много повече, отколкото хората мислят. Една от причините е, че разграждането им отнема над 1000 години по депата за боклуци. Фактът, че най-малко половината от всички пластмасови бутилки за вода се използват само веднъж, прави сметката още по-зловеща. Исландският дизайнер Ари Йонсон е решил, че е необходимо да се предприемат действия, които да променят тази грозна ситуация. Неговото решение е биоразградима бутилка от водорасли.

Algae-Water-Bottle-Ari-Jonsson-1020x610
„Усещам, че има спешна нужда да се намерят начини да се замени поне част от невероятния обем пластмаси, които произвеждаме, използваме и изхвърляме всеки ден. Защо използваме материали, на които са нужни стотици години, за да се разградят в природата, за да пием по веднъж и след това да ги изхвърлим“, пита се Йонсон.

Неговият отговор ее бутилка, изработена от агар – вещество, подобно на желатин, което се добива от водорасли. Агарът е познат от 1650-те години, когато един японски готвач разлял супа близо до това вещество и видял как скоро тя се превръща в желе.

За да създаде една бутилка от водорасли, Йонсон смесил агар на прах с вода. Получената смес добила консистенция, подобна на гел, която той подгрял, преди да излее в студен калъп. Завъртял матрицата в контейнер с ледена вода, докато агарът се стегнал и образувал… бутилка. Само още няколко минути хладина – и бутилката е готова за използване.

Бутилката от водорасловия желатин запазва своята уникална форма, докато остане празна, а след това започва да се разгражда. Това е изцяло естествена алтернатива на пластмасата, казва Йонсон, и хората могат дори да я захапят и сдъвчат, ко им хареса вкусът на желатиновия материал. Така е, защото агарът е ядлив и често се използва вегетарианците и особено от веганите в техните менюта като заместител на желатина в храни и десерти.

Algae-Water-Bottle-1020x610

Algae-Water-Bottle-Biodegradable-1020x610

Algae-Water-Bottle-Break-Down-1020x610

Algae-Water-Bottle-Small-1020x610

Algae-Water-Bottle-Red-Algae-1020x610

Algae-Water-Bottle-Diminish-1020x610

Algae-Water-Bottle-Disappear-1020x610
Снимки: Ари Йонсон

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*