Тежки времена настанаха за концентрираната слънчева енергия

Редица отменени проекти за концентрирана слънчева енергия в последно време разклатиха американския пазар, което неминуемо дава своето отражение и върху бизнеса из останалите континенти.

Когато започна работа в края на 2013 г., голямата концентрирана слънчева електроцентрала в пустинята на Калифорния Ivanpah беше емблема на бъдещето на енергията от възобновяеми източници. Серия неприятности обаче помрачиха бързо този успех. Днес Ижанпах изглежда даже заплашена от срив.

Миналата седмица калифорнийската служба за обществените комунални дружества даде на Ivanpah една година, за да увеличи производството си на електроенергия и да изпълни своите ангажименти за доставки за две от най-големите комунални дружества в региона. Електроцентралата на стойност 2.2 милиарда долара е проектирана за 377 мегавата мощност.

concentrated-solar

От друга страна работата на Ivanpah е смущавана от проблемите с нарастващия брой смъртни случаи на птици (предполага се, че те биват „изпържвани“ в полет, преминавайки пред концентрираните снопове слънчева светлина близо до кулите). Това разгневи обществеността и срина имиджа соларните електроцентрали като екологични.

BrightSource – компанията, която стои зад Ivanpah, обяви, че през последните 12 месеца съоръжението е достигнало 97,5% от годишния си производствен капацитет. Те отрекоха обвиненията в производствен дефицит. Неприятностите с Ivanpah обаче съвпадат със закъснението или отмяната на няколко други проекти от този вид.

Миналата година BrightSource отмени 500MW проект за концентрирана слънчева система в региона Иньо, пак в Калифорния. Този ход последва решението през 2014 г. на френския ядрен гигант Areva, който придоби австралийския разработчик на системи за концентрирана слънчева енергия Ausra (през 2010), да излезе от соларния бизнес, след като загуби „десетки милиони“ долари. А испанската Abengoa, разработила няколко големи концентрирани слънчеви проекта и получила 2,7 млрд. долара по гаранции по заеми от Министерството на енергетиката на САЩ, е в преговори за преструктуриране на дълга си и има опасност да стане най-големия по рода си фалит в Испания.

Повечето от тези блокирани проекти са затруднени заради един фактор: разходите. Като се има предвид ниската цена на природния газ и продължаващия спад на цените на слънчевите фотоволтаични системи, концентрираната слънчева енергия изпитва затруднения да бъде конкурентноспособна.

В дългосрочен план сметката е сложна. Концентрираните соларни системи използват хиляди огледала, за да фокусират слънчевите лъчи върху кула, където лъчите подгряват работна течност, която пък прави пара. Парата задвижва парни турбини за производство на ток. Огледалата, известни като хелиостати, са моторизирани, така че проследяват движението на слънцето през деня. Работният флуид в по-новите системи има свойството да остава горещ и след залез слънце и затова концентрираните системи могат да произвеждат електроенергия и през нощта. Освен това процесът се отличава с по-висока ефективност от гледна точка на количеството слънчева енергия, което се превръща в електричество.

Засега сътресенията на пазара на концентрирана слънчева енергия касаят преди всички Съединените щати. Изпълнителните директори на BrightSource и на конкурентната фирма SolarReserve посочват, че в други страни има редица проекти, които се развиват добре, особено в Близкия изток и Африка. Китай, която налива милиарди юани в чисти енергийни технологии, за да намали зависимостта си от въглищата, също планира да построи най-малко един гигават CSP капацитет през следващите няколко години. Страната има идеи и да увеличи този капацитет до 10 гигавата.

Въпреки всичко потенциалните сривове на пазара в САЩ няма начин да не се отразят на CSP проектите в останалите части от света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*