Ксерокс-машина за супер слънчеви панели

CSV панел от 3 MW соларна електроцентрала в Голмуд, Китай. Снимка: Vinaykumar8687, CC BY-SA 4.0

Фирмата, чието име стана синоним на технологията за фотокопиране на документи, е насочила своя поглед към високо-ефективните слънчеви панели. И амбицията й е на просто да произвежда такива, а да ги „копира“ в милиардни „тиражи“.

Изследователи от PARC и научно-изследователските лаборатории на Xerox казват, че разработват нов процес за дигитален печат, който може да направи много по-евтино масовото производство на концентрирани слънчеви фотоволтаични системи. Такива системи могат значително да повишат ефективността на слънчевите клетки с помощта на лещи, които концентрират и фокусират слънчевата светлина върху фотоволтаичните пластини.

CSV панел от 3 MW соларна електроцентрала в Голмуд, Китай. Снимка: Vinaykumar8687, CC BY-SA 4.0
CSV панел от 3 MW соларна електроцентрала в Голмуд, Китай. Снимка: Vinaykumar8687, CC BY-SA 4.0

Повишаването на ефективността може да бъде ефективен начин за намаляване на разходите за соларни модули, чиято цена и без друго спада бързо през последните години. Голяма част от стойността на конвенционалните силициеви системи всъщност се дължи на компоненти като кабели, монтаж, разрешителни. Създаването на по-ефективни панели би означавало, че ще се нуждаем от по-малко модули за произвеждането на същото количество енергия. Това от своя страна би намалило разходите за хардуер и монтаж. Но концентрираната фотоволтаична технология засега не успява да набере скорост, главно защото все още е твърде скъпа и обемиста, за да се конкурира с традиционните силициеви слънчеви панели.

PARC се надява да направи технологията по-конкурентоспособна чрез „свиване“ на компонентите и проектиране на нов форм-фактор за плоските панели, както и чрез разработване на относително евтин производствен процес. Той ще стъпи на един друг, по-мащабен проект на изследователите, които са се заели да измислят нов вид принтер, способен прецизно да депозира „мастила“, направени от тънки полупроводникови чипове, наречени „чиплети“, с помощта на монтажна техника, подобна на тази в копирите на Xerox.

Досега учените са демонстрирали способността да се правят маломерни изделия чрез кабелното свързване на няколко „чиплета“. Но техниката би могла да позволи проектирането н „печатането“ на много големи групи от малки електрически и оптични компоненти, подобни на начина, по който се възпроизвежда печатен документ чрез принтер на Xerox, казват изследователите от PARC. Това ще даде възможност да се разработи нов клас електронни устройства, които се състоят от отпечатани модули от различни видове „чиплети“.

През август групата PARC спечели грант от ARPA-E за доразработването на иновативния процес на печат, така че да може да се изграждат маломерни масиви от фотоволтаични клетки по тази технология.

Голямото предизвикателство сега е да се проектира и изгради система със стотици „чиплети“, които са свързани заедно чрез фини жички, казва Евгений Чоу, главен учен в PARC. Създаването на подобна „платка“ може след това да се комбинира с миниатюрни оптични компоненти, изработени по методи, които обикновено се използват за производство на мащабни оптични филми, прилагани при плоските екрани.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*