Най-голямата система за добив на вода от въздуха заработи в мароканската пустиня

Мароканската неправителствена организация „Дар Си Хамад“ изгради най-голямата в света система за добиване на вода от въздуха чрез кондензиране на мъгла. Масивната инсталация е с размер над 600 квадратни метра и използва технологията за извличане на вода от мъгла в полза на хората, живеещи в сухи региони на Мароко без излаз на море и без достъп до друга вода.

fog-240075_960_720

Хората от региона „Айт Баамран“ нямат надежден достъп до вода. Те постоянно се борят със сушата и страдат от замърсените кладенци. В същото време изобилна мъгла обргръща района през шест месеца от годината. Затова „Дар Си Хамад“ са впрегнали технологията за „лов на мъгла“, инсталирайки гигантски полимерни мрежи между стоманени стълбове в планинската верига Антиатлас.

Планинската мъгла е по-плътна от крайбрежната мъгла и може да осигурява повече вода. Събраната течност се изпраща до местните жители чрез соларни помпи и система от тръби, монтирани от организацията в партньорство с други НПО, фондации и университети.

Мрежата за лов на мъгла може да произвежда около 17 литра на квадратен метър. Това постижение осигурява доста различен начин на живот за хората, засегнати от опустиняването, причинено от изменението на климата. Над 400 души, които никога преди не са имали течаща вода, в момента се ползват от системата.

Не само водата сама по себе си прави живота на местните хора по-различен след монтажа на мрежата. Важно е и спестеното време, което доскоро жителите на региона са влагали в събирането на вода, а това е от решаващо значение в този регион. „Дар Си Хамад“ изчислява, че местните хора прекарват около три часа и половина на ден в събиране на вода. Задачата обичайно е отговорност на жените и момичетата. На свой ред това значи, че поради работата по събиране на вода момичетата често биват възпрепятствани да продължат своето образование, защото трябва да помагат в скучната работа. Сега вече не се налага момичетата да се отказват от ходенето на училище, за да има вода за пиене у дома.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*