Тест откри глифозат в калифорнийското вино

Токсичните пестициди, свързани с болести като рак и аутизъм, на база глифозат, са широко разпространени в селското стопанство по цял свят и едно ново проучване разкри, че препаратът се съдържа калифорнийското „органично“ вино. Тест, за който съобщи националната коалиция за ГМО запознатост „Майки из цяла Америка“, е установил наличие на глифозат в 100 процента от тествани видове вино. Това включва и мостри от напитката, произведени от т. нар. биодинамични ферми, където вино се прави от грозде, отгледано без приложение на пестициди. Десет различни вина от Напа Вали, Сонома и Мендосино са показали съдържание на глифозат, което предполага, че химичните „наноси“ от конвенционалните ферми се разпростират почти навсякъде.

Глифозатът е активната съставка в „Раундъп“ на Монсанто, както и 700 други хербицидни продукта. Миналата година Световната здравна организация официално обяви, че химическото вещество е „вероятно“ канцерогенно. Оттогава редица щати и много страни по света са въвели закони за забрана на приложението му или най-малкото за ограничаване на използването му. Сред тях са и Франция, Бразилия и Холандия. Въпреки, че хербицидът не е забранен в Америка все още, много щати увеличиха неговия рейтинг за опасност и намаляват използването му. Все пак препаратите на база глифозат продължават да се използват редовно за обществени крайпътни пространства, из паркове и дори училищни територии.

Докладът, разкриващ глифозатното замърсяване на виното, предизвиква удивление, защото доказва, че конвенционалните ферми, които използват глифозатни продукти, влияят, макар и неволно, на производителите, които се стараят да избягват потенциално вредните химикали. Това поставя потребителите в „небрано лозе“, защото продуктите, за които вярват, че са безопасни, могат в действителност да се окажат заразени със същите химикали, използвани в не-органичните ферми. И тъй като местните регулации не изискват етикетиране на продуктите, при които е използван глифозат, то за потребителите не остава друг избор, освен да приемат, че химичният агент е на практика наличен във всичко.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*