Полша одобри утрояване на сечта в древна гора

Полша одобри утрояването на обема на дървесината, която се добива в Беловежката гора, обяви министърът на околната среда на страната в петък. Решението изправи страната пред сблъсък с Европейския съюз и еколозите.

Беловежката гора е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Тя се простира по границата между Полша и Беларус, като заема почти 1500 кв. км и осигурява дом на редки вдове като Европейския дървесен бизон.

Министърът на околната среда Ян Жишко и лесовъдите казват, че броят на дърветата трябва да се намали, защото са заразени с вредител – европейски смърчов корояден бръмбар. Планът е да се разреши отрязването на 188 000 кубически метра дървесина – в сравнение с разрешените 63 000 кубически метра за периода 2012-2021 г.

Природозащитниците настояват, че увеличаването на сечта няма да реши проблема, но ще доведе до непоправими щети за древната гора, която привлича хиляди туристи всяка година. В краткосрочен план ходът ще донесе полза за около 140 дървосекачи, но в дългосрочен план това ще навреди на местната общност, намалявайки броя на туристите, които идват да посетят гората.

„Опитът да се борим с короядния бръмбар чрез резачка и брадва ще донесе повече вреди, отколкото ползи“, посочи Робърт Циглички, ръководител на Грийнпийс Полша.

Учените казват, че Беловежката гора е на 8000 години, въпреки че министърът оспорва констатациите им и дори заяви по общественото радио миналата седмица, че части от гората е са създадени от „ръцете на предприемчиви мъже“ върху земи, които преди векове са били използвани за отглеждане на пшеница и просо.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*